Bahas Rang Undang2 Timbang dan Sukat (Pindaan) 2007

Dato’ Haji Ab. Halim bin Ab. Rahman [Pengakalan Chepa]: Saya rasa pindaan ini sangat baik. Cuma saya melihat dalam masyarakat kita, dalam perniagaan kita, saya bersetuju dengan Yang Berhormat bagi Jasin, banyak penipuan.

Misalnya di market alat timbangan itu diubah daripada kalau satu kilo itu ia tidak cukup satu kilo. Terutama sekali alat-alat timbangan daripada negara jiran kita, Thailand yang digunakan dalam pasaran kita.

Jadi, bagaimana Kementerian Perdagangan Dalam Negeri hendak memantau supaya alat-alat timbangan ini tidak rosak jangka hayatnya misalnya enam bulan mesti ditukar atau diperiksa; ataupun alat-alat yang disahkan oleh SIRIM bahawa alat ini boleh tahan dua, tiga tahun supaya penipuan tidak boleh dilakukan kepada pengguna oleh peniaga-peniaga.

Begitu juga dalam sukatan seperti cupak dan gantang. Kadang-kadang apabila kita membeli beras secara bukan dalam beg plastik tetapi secara sukatan ini, dia gunakan jari, dia melentikkan jari ini, dia buang. Maknanya apabila menggunakan jari ini, beras itu sudah berkurangan bagi satu gantang dan satu cupak itu.

Apakah standard yang mesti digunakan supaya sukat menggunakan gantang ini tidak luak atau tidak berkurangan menggunakan satu standard kayu yang betulkah atau skil yang betulkah atau macam mana hendak buat.

Yang ketiganya, saya tengok timbangan di lapangan terbang. Bila kita timbang di rumah, cukup 20 kilogram tetapi kadang-kadangnya lebih bila digunakan alat timbangan di lapangan terbang. Bagaimana boleh berlaku agensi kerajaan sendiri tidak standard dengan alat timbangan yang di pasaran.

Begitu juga hospital. Waktu menyukat berat badan ini, kalau kita digunakan alat menyukat di rumah mungkin 79 kilogram tetapi apabila pergi ke hospital dia naik kepada 81 kilogram berat badan itu.

Saya hendak tanya bagaimana Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna hendak menguatkuasakan dan hendak pastikan bahawa satu standard sahaja dalam
alat timbangan dan sukatan ini supaya pengguna tidak keliru dan juga peniaga tidak menipu dan pengguna barang-barang tidak kena tipu. Sekian, terima kasih.
————-
Ucapan pada 25 Jun 2007

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: