Belum ada lagi tindakan dikenakan terhadap Stesen TV?

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik berkata, Stesen-setesen TV swasta terikat dengan peraturan, syarat lesen dan garis panduan dalam penyediaan dan penyiaran kandungan yang terkandung dalam Akta Kominikasi dan Multimedia 1998 (AKM), Akta Penapisan Filem 2002 (APF), Kod Kandungan dan Garis Panduan Menyeluruh penyiaran Program Televisyen (GMPPTV).

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Dato’ Kamarudin Jaffar (Tumpat) semalam (2 Julai) yang meminta Menteri menyatakan tindakan yang diambil kementerian terhadap stesen televisyen yang tidak memenuhi garis panduan penyiaran.

Dr Lim berkata tindakan yang boleh diambil kesatas stesen TV yang tidak mematuhi syarat-syarat lesen akan didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 2 tahun (Seksyen 242 AKM 98) dan kompaun tidak melebihi 50% dari jumlah denda maksima mengikut budibicara Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia.

Bagaimanapun dalam jawapan yang diberikan belum ada stesen TV yang telah diambil tindakan.

Antara syarat khas lesen, pihak pemegang lesen/ stesen TV hendaklah tidak menyiarkan kandungan yang menyinggung sensitiviti agama, bangsa dan budaya mana-mana masyarakat.

Tidak menyiarkan apa-apa jua kandungan yang bertentangan dengan budaya dan nilai-nilai murni masyarakat Malaysia. Tidak menyiarkan kandungan yang menimbulkan propaganda agama-agama lain selain daripada agama Islam.

Memastikan semua kandungan ditapis oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF) sebelum ia disiarkan. Memastikan siaran langsung/ tertunda mendapat kelulusan khas pihak suruhanjaya sebelum ia disiarkan.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: