Kementerian Kesihatan pandang serius penyakit TB

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr chua Soi Lek berkata, kementerian memandang serius kewujudan penyakit TB resistan ubat melalui sistem survelan makmal.

“Sepanjang pemantauan yang dibuat pada tahun 2006 sejumlah 42 kes kejadian TB resistan ubat daripada 16,665 yang telah dikesan,” katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Dr Mohd Hayati bin Othman (Pendang) semalam.

Dr Mohd Hayati bin Othman (Pendang)dalam soalannya minta Menteri Kesihatan menyatakan apakah tindakan kerajaan di dalam menghadapi penyakit TB resistan ubat yang semakin meningkat dan denggi termutasi sekarang ini apabila kes kematian mengejut akibat demam panas semakin kerap sekarang ini.

Dr Chua berkata kematian yang berlaku pada pesakit denggi adalah disebabkan oleh pendarahan akibat kompilasi demam denggi berdarah dan bukannya disebabkan demam panas.
“kadar kematian demam denggi di Malaysia sangat rendah iaitu di bawah paras 0.3 % jika dibandingkan dengan kadar kematian demam denggi dunia iaitu antara 1 hingga 2 %.

“Mengenai kes denggi, sehingga kini tiada kes denggi termutasi yang dilaporkan kepada kementerian. Bagaimanapun kementerian mengingatkan orangramai supaya segera mendapatkan rawatan jika mengalami demam”.

Dr Hayati berkata sebenarnya Kebanyakan TB resistan ubat adalah dibawa oleh pendatang asing terutama dari Indonesia dan India.

Tetapi olehkerana kemasukan mereka adalah secara haram, mereka yang mengidap penyakit TB resistant takut untuk ke hospital mendapat rawatan, ini menyebabkan penyakit itu berjangkit kepada rakyat.

“Apakah kita hanya akan membiarkan mereka begitu tanpa membuat seach kepada kes-kes dengan kerjasama kementerian Keselamatan Dalam Negeri,” kata Dr Hayati.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: