Salahuddin bahas Rang Undang2 Biokeselamatan (1)

Salahuddin bin Ayub [Kubang Kerian]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
Pertama sekali saya mengucapkan syabas kepada pihak kementerian yang telah membawa satu Rang Undang-undang ini yang bertujuan untuk menubuhkan Lembaga Biokeselamatan demi untuk menjaga beberapa perkara yang telah disebutkan sebentar tadi.

Di sini saya tidak ada masalah untuk menyokong Rang Undang-undang ini. Cuma bagi saya, undang-undang sahaja tidak cukup untuk kita memastikan tidak berlakunya apa yang dikatakan penyalahgunaan ataupun terlepas pandang di dalam kita membicarakan tentang Rang Undang-undang ini.

Saya yakin dan percaya bahawa kita bersetuju supaya adanya perkhidmatan sokongan ataupun kumpulan-kumpulan sokongan ke arah memperkasa lembaga ini seperti mana yang disebutkan sebentar tadi tentang bagaimana Amerika Syarikat sebagai contoh telah mengeksport jagung-jagung yang tidak mencapai ataupun tidak memenuhi piawaian yang disebutkan sebentar tadi.

Maka dengan ini, keraguan yang timbul adalah adakah kita di Malaysia ini di samping rang undang-undang yang kelihatan tegas ini, kita punya kepakaran, kita punya makmal dan kita punya kepakaran manusia di dalam kita menyemak semua barangan yang akan masuk ke dalam negara kita.

Di mana kita melihat Amerika Syarikat dengan sikap ketidakpedulian mereka ini akan terus menjadikan platform atau premis seperti FTA untuk membawa masuk barangan mereka seperti tanam-tanaman, hasil-hasil pertanian dan kemudian kita melihat ubat-ubatan yang akan menerobos masuk ke dalam negara kita.

Manifestasi kejahatan Amerika Syarikat ini kita boleh lihat di dalam menggunakan Hollywood untuk menjelmakan impian mereka. Mereka boleh buat filem Terminator, The Flies ataupun Spiderman sebagai contoh. Itu jelmaan niat jahat mereka, bagaimana penyalahgunaan kejuruteraan genetik ini menggunakan organisma hidup ini untuk kepentingan mereka.

Jadi oleh itu saya melihat bahawa adakah kita benar-benar telah bersedia untuk menjadikan negara kita di samping Rang Undang-undang ini, kita ada satu keperluan, kita ada satu mekanisme untuk menyekat, untuk menimbang, untuk menilai dan ada kekuatan untuk menolak. Seperti Jepun sebagai contoh.

Kenapa mereka berjaya dan begitu berani untuk menghalang pengeksportan jagung ke dalam negara kita? Sudah tentu kita boleh menjawab bahawa mereka punya teknologi yang tinggi dan mereka punya kepakaran yang tinggi dalam menentukan setiap barang yang masuk ke dalam negara kita.
——————–
Ucapan disampaikan pada 25 Jun 2007

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: