Di Pendang, “masih belum ada usaha nak turap jalan”

DALAM tempoh Rancangan Malaysia ke 9 (RMK-9), Dasar Pembangunan Luar Bandar akan menjurus kepada pembasmian kemiskinan tegar dan mengurangkan separuh kadar kemiskinan luar bandar dan seterusnya menangani ketidakseimbangan sosioekonomi antara bandar dan luar bandar.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan yang dikemukakan Dr Mohd Hayati bin Othman (Pendang) hari ini.

Dr Mohd Hayati dalam soalan asalnya minta Menteri Pembangunan Luar Bandar menyatakan apakah dasar pembangunan luar bandar dalam RMK-9 ini, dan bagaimanakah ia dapat dipastikan untuk dilaksanakan secara menyeluruh.

Kata Dato’ Aziz, Kementerian telah menetapkan enam strategik teras pembangunan luar bandar.

Antaranya, meluaskan liputan dan meningkatkan kualiti prasarana asas, utiliti dan ameniti sosial di kawasan luar bandar; membasmi sepenuhnya kemiskinan tegar dan mengurangkan separuh kadar kemiskinan luar bandar kepada 5.9% pada tahun 2010; Memrguatkan pembangunan modal insan dikalangan masyarakat luar bandar.

Memperhebatkan usaha membangunkan kawasan-kawasan terpencil, mundur dan terbiar melalui (PROSDET), JHEOA, LKT dan LKW; merapatkan jurang digital antara bandar dan luar bandar; serta melonjakkan ekonomi dan industri di kawasan luar bandar.

Sementara di luar Dewan, Dr Hayati berkata, setelah hampir 50 tahu merdeka masih banyak kawasan luar bandar yang belum ada jalan tar, paip air dan elektrik terutama di Sabah dan Sarawak.

“Di Alor Nam, Bakar Arang, Paya Medan kesemua termasuk kawasan saya (Pendang) misalnya, masih belum ada usaha untuk menurapkan jalan kampong tersebut.

“10 km daripada Pekan Pendang, masyarakat kampong masih menggunakan air perigi,” katanya.

Katanya lagi, nampaknya kawasan BN sahaja barangkali ada pembangunan tetapi kawasan pembangkang selain bandar-bandar besar pembangunan tidak dilaksana.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: