Ismail Noh bahas Rang Undang2 Biokeselamatan (2)

Akhir-akhir ini kita disedarkan dengan ‘istingsakh’ dalam bahasa Arabnya iaitu pengklonan, perpindahan gen kepada gen lain. Ulamak-ulamak silam Tuan Yang di-Pertua, di abad 15, 16 telah pun mengemukakan dalam kitab-kitab fikah bagaimana sekiranya berlaku ‘pengklamian’ di antara kambing dengan anjing dan bila kambing ini melahirkan anak, dia langsung tidak melahirkan anak yang dapat dilihat tanda-tanda wajah dan fizikal lain daripada baka bapanya.

Ertinya anjing. Walaupun dia sudah pergi kepada sepuluh, dua puluh generasi maka hukumnya juga terus tetap haram. Walaupun kambing tadi tidak membawa cara hidup anjing. Rupa dia tidak ada rupa anjing. Cara hidup tidak rupa cara hidup anjing. Kambinglah dia kerana sudah sepuluh generasi sudah.

Tetapi ulamak masih lagi mengatakan bahawa dia haram. Dalam keadaan sekarang ini bukan sepuluh generasi, barangkali satu generasi. Kita tidak tahu bila berlaku. Kerana itulah saya menyokong. Saya berdiri hari ini, pihak parti saya, parti PAS saya menyokong di atas apa yang disarankan oleh kerajaan.

Saya mengucapkan syabas kerana berani mengambil risiko besar walaupun barangkali kita dimarahi oleh negara-negara Barat yang mempunyai kepentingan perniagaan. Hendak melariskan apa yang mereka lakukan kepada negara kita ini. Tetapi kita mengambil suatu inisiatif awal supaya perkara-perkara ini tidak masuk ataupun tidak terlaksana.

Banyak perkara saya melihat bahawa ia melibatkan manusia sendiri. Sebagaimana yang disebut oleh Pengkalan Chepa pagi tadi, ia melibatkan perpindahan gen daripada manusia kepada manusia kerana manusia hendak kepada yang cerdik sekarang ini. Saya bimbang kerana kalau kita bawa, kita terlalu highligt manusia barat ini cerdik, manusia barat ini hebat. Itu hebat, ini hebat. Lama-lama bila kehebatan itu yang kita munculkan, kita ketengahkan kepada masyarakat.

Akhir sekali datang generasi kita yang merasakan apa salahnya kita bawa gen ini masuk ke dalam gen manusia Melayu. Barang kali terfikir di suatu ketika di waktu akidah sudah tidak ada. Ini Sri Gading, tidak ada Sri Gading di sini. Tidak ada Sri Gading. Ustaz kita pun sudah balik dah.
Bila berlaku kehakisan akidah, syariah, Quran tidak dibaca lagi, nilai-nilai murni sudah tidak ada lagi. Orang akan berfikir bahawa barat itu bagus. Manusia barat ini cerdik, pandai, bijak dan sebagainya.

Akhir sekali mereka memikirkan bagaimana hendak bawa gen ini masuk ke dalam gen Melayu yang mempengaruhi kehidupan Melayu supaya manusia Melayu juga akan menjadi cerdik akan datang. Barangkali terfikir begitu. Kerana itulah di dalam pembangunan negara kita mesti seimbangkan. Jangan hanya menekankan kepada pembangunan fizikal semata-mata tetapi tidak ada …

Dato’ Seri Azmi bin Khalid: Saya celah hendak tanya sikit penjelasan. Kenapa dibangkitkan gen Melayu kepada gen Melayu? Kenapa yang dimaksudkan Yang Berhormat ialah kepada orang Islam ke kepada Melayu saja? Sebab Melayu ada Kristian, Hindunisia, bukan seperti semua Islam. Yang mana satu Yang Berhormat?

Tuan Haji Ismail bin Noh [Pasir Mas]: Saya cakap Melayu Islamlah. Saya tidak dengar lagi Melayu… Hari ini baru secara rasmi yang dikatakan oleh menteri bahawa Melayu ada Kristian.
Dato’ Seri Azmi bin Khalid: Di Indonesia orang Melayu ada yang Kristian.
——–
Ucapan pada 26 Jun 2007

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: