Kes bekas Ketua Pengarah BPR telah dirujuk kepada Peguam Negara

Pihak Polis yang terdiri dari pegawai-pegawai Bukit Aman dan Kontinjen Kuala Lumpur telah mengambil tindakan menjalankan siasatan secara menyeluruh dan terperinci terhadap pengaduan yang dibuat seorang pengadu yang mengatakan bekas Ketua Pengarah BPR terlibat dalam rasuah dan salahguna kuasa.

“Pihak Polis mengambil tindakan berdasarkan kes dibawah seksyen 409 dan seksyen 165 Kanun Keseksaan,” kata Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam jawapan bertulis kepada soalan Dato’ Kamarudn Jaffar (Tumpat) hari ini.

“Siasatan telah dimulakan pada 5 Mac 2007 dan pertengahan Mei 2007 kertas siasatan telah dirujuk kepada Peguam Negara dan setelah diteliti, Peguam Negara telah mengarahkan Polis meneruskan siasatan bagi menyempurnakan beberapa perkara yang diminta olehnya,” kata Datuk Seri Abdullah.

Dato’ kamarudin dalam soalan asalnya minta Menteri Keselamatan Dalam Negeri menyatakan sejauh mana siasatan terhadap dakwaan rasuah dan salahguna kuasa yang dilakukan Beka Ketua Pengarah BPR.

Bagaimanapun beberapa perkara yang diarahkan oleh Peguam Negara untuk disiasat secara lengkap tidak dinyatakan dalam jawapan bertulis tersebut.

Dakwaan terhadap Zulkipli timbul berikutan satu laporan polis yang dibuat terhadapnya oleh bekas pengarah BPR Sabah Mohamad Ramli Manan, yang menulis surat kepada bekas ketua polis negara Tan Sri Mohamed Bakri Omar tahun lepas mendakwa Zulkipli memiliki harta yang tidak sepadan dengan sumber pendapatannya.

Mohamad Ramli, 56, yang bersara pada 8 Disember lepas menegaskan laporan terhadap Zulkipli dibuat mengikut Seksyen 107 Kanun Prosedur Jenayah pada Julai 2006, yang membolehkan polis membuka kertas siasatan.

Perkhidmatan Zulkipli, 56, sebagai Ketua Pengarah BPR yang disambung secara pinjaman sebanyak tiga kali, tamat pada 31 Mac lepas. Sebelum menduduki jawatan tertinggi dalam jabatan itu, Zulkipli pernah berkhidmat dengan pasukan polis selama 20 tahun.
//LAGI

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: