64 daripada 153 pengedar Bumiputera berhenti edar Proton

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, seramai 78 pengedar PROTON, di mana 64 adalah Bumiputera, telah menghentikan operasi, manakala bagi PERODUA, 2 pengedar Bumiputera telah menghentikan operasi mereka.

Katanya dalam jawapan bertluis kepada soalan Dr. Mohamed Hayati bin Othman (Pendang) minta MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI menyatakan jumlah pengedar PROTON dan PERODUA yang gulung tikar pada tahun 2006 dan sehingga kini 2007, berapa bilangan peniaga Bumiputera dan berapa vendor yang terpaksa menghentikan produksi akibat pemberhentian dan kekurangan jualan ini.

Menurutnya (yang tidak hadir ke Parlimen) berkata, bagi tempoh 2006 sehingga Jun 2007, PROTON mempunyai 241 pengedar, di mana 153 atau 63 peratus adalah Bumiputera dan PERODUA mempunyai 140 pengedar yang mana 76 atau 54 peratus adalah Bumiputera.

katanya lagi, daripada segi vendor, terdapat 363 vendor yang membekalkan komponen automotif kepada PROTON dan PERODUA. PROTON mempunyai 226 vendor di mana 86 atau 38 peratus adalah Bumiputera, manakala PERODUA mempunyai 137 vendor di mana 64 atau 47 peratus adalah Bumiputera.

Bagi tempoh 2006 sehingga Jun 2007, seramai 21 vendor PROTON, 14 daripadanya Bumiputera dan seramai 3 vendor PERODUA, satu daripadanya Bumiputera, telah berhenti membekalkan komponen automotif kepada kedua-dua pengeluar kereta nasional.

Pengurangan pengedar dan vendor merupakan salah satu proses yang diambil PROTON dan PERODUA di dalam usaha untuk meningkatkan daya saing menerusi konsolidasi dan rationalisasi jaringan pengedar dan vendor. Proses konsolidasi dan rationalisasi akan mengurangkan kos operasi di samping memastikan pengedar dan vendor mampu memberikan tahap perkhidmatan yang cekap serta membekalkan produk berkualiti dan kompetitif.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: