Kerajaan terima cadangan syarikat bina paip minyak ke Pantai Timur

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, Kerajaan telah menerima cadangan daripada beberapa syarikat untuk membina saluran paip bagi menyalurkan minyak dari kawasan utara ke pantai timur Semenanjung Malaysia.

Menurut Perdana Menteri, cadangan yang dikemukakan ini antara lain adalah bertujuan untuk mengurangkan kesesakan serta kemalangan di Selat Melaka dan Kerajaan bersetuju dengan konsep yang dicadangkan oleh syarikat berkaitan berdasarkan antara lainnya bahawa ia akan dibiayai sepenuhnya oleh pihak swasta.

Abdullah berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan DR. MOHAMED HAYATI BIN OTHMAN (PENDANG) minta PERDANA MENTERI menyatakan jumlah penduduk yang terpaksa berpindah dari kampung mereka dalam projek penapisan minyak di Yan dan Bachok serta saluran paip merentasi Semenanjung; dan di mana mereka dipindahkan dan apakah kajian kesan alam sekitar dan impak sosial projek tersebut serta faedah jangka pendek dan panjang kepada penduduk tersebut.

Bagaimanapun Perdana Menteri berkata, terdapat beberapa perkara yang masih perlu diberi perhatian dan penelitian oleh pihak syarikat sebelum memulakan projek ini.

Masalah-masalah yang perlu dikaji oleh syarikat terbabit ialah;
i. Pembinaan saluran paip merentasi banjaran dijangka sukar dan melibatkan kos yang tinggi;

ii. Pembinaan kemudahan marin di kawasan utara dan pantai timur dijangka memerlukan pelaburan yang besar serta kajian terperinci mengenai kesesuaiannya sebagai pelabuhan utama;

iii. Perbandingan kos antara penggunaan saluran paip dengan penggunaan kapal pengangkut minyak yang besar (very large crude carrier – VLCC) untuk membawa minyak dari kawasan utara ke pantai timur;

iv. Kajian impak ke atas alam sekitar (EIA) termasuk risiko pencemaran sekiranya berlaku kebocoran saluran paip atau tangki penyimpanan minyak serta kajian impak sosial ke atas penduduk setempat dan sebagainya, seperti mana yang dibangkitkan oleh Ahli Yang Berhormat; serta

v. Komitmen penggunaan kemudahan yang disediakan oleh pembekal dan pembeli minyak memandangkan daya maju projek berkenaan bergantung kepada jaminan mereka.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: