Pembantu rumah asing masih diperlukan, kata Radzi

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad berkata, Kementerian  (KHEDN) telah membuat semakan dengan Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dan memaklumkan bahawa masalah pergantungan kepada pembantu rumah asing akan berterusan kerana rumahtangga tidak mempunyai banyak pilihan.

Dato HalimKatanya, Kerajaan menggalakkan majikan termasuk agensi kerajaan menyediakan ‘nursery’ atau Taman Asuhan Kanak-kanak di tempat kerja.

“Kerajaan memberi insentif kewangan sebanyak RM 150.00 bagi tiap anak yang dihantar ke Taman Asuhan Kanak-kanak anjuran Kerajaan,” katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Dato’ Abdul Halim Abdul Rahman (Pengkalan Chepa) di Dewan Rakyat semalam.

Dalam soalan bertulisnya, Dato Halim minta Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri menyatakan pelan tindakan bersepadu antara kementerian sumber manusia dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi menjadikan Malaysia tidak terlalu bergantung kepada pembantu rumah asing.

Kata Radzi, Kerajaan juga menggalakkan sektor swasta menyediakan kemudahan yang sama.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: