Kepayahan warga emas diingati Ahli Parlimen Rantau Panjang

GUAL PERIOK, (Rantau Panjang): Kepayahan dan kesengsaraan warga emas, Esah Umar, 71, yang diserang strok sejak empat tahun lalu menerima berita gembitra apabila dia menerima kerusi roda Khamis lalu (19 Julai).

Sumbangan peralatan tersebut disampaikan Ahli Parlimen Rantau Panjang, Haji Abdul Fatah Harun di rumah warga emas tersebut.

Abdul Fatah berkata, Kerajaan Negeri sentiasa membantu meringankan beban rakyat, terutama golongan tidak berkemampuan.

“Ini merupakan sebahagian tanggungjawab kita sebagai masyarakat dan pemimpin untuk membantu golongan yang benar-benar memerlukan.

“Pemberian ini merupakan satu suntikan semangat kepada warga emas bahawa ada insan yang mengambil berat mengenai mereka,” katanya ketika dihubungi semasa majlis penyampaian kerusi roda tersebut.

Sementara itu, Esah yang lumpuh sebelah badan melahirkan kesyukuran dengan pemberian kerusi roda tersebut kerana sebelum ini dia banyak bergantung pada anak untuk bergerak.

“Makeik amat menghargai pemberian ini, terima kasih kerana sudi menghulurkan bantuan bagi memudahkan pergerakan makcik,” ujarnya.

Anak Esah, yang suka dipanggil Siti sahaja menyifatkan pemberian tersebut banyak meringankan bebannya kerana dia satu-satunya yang menjaga Esah sekarang.

“Dalam sehari tiga kali saya mengangkatnya untuk di bawa ke bilik mandi, buang air besar atau air kecil.

“Walaupun amat rumit, tetapi sebagai seorang anak saya wajib menjaganya dengan sebaiknya kerana inilah satu-satunya ibu dan bapa saya,” katanya

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: