Filem luar menimbulkan masalah sosial yg parah kepada rakyat – Dr hayati

Dr. Mohd. Hayati bin Othman [Pendang]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Kita tahu di Kementerian Penerangan mengawal RTM1 dan RTM2, Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (KTAK) mengawal stesen-stesen swasta tetapi yang menerima bahan adalah rakyat ramai.

Soalan yang ingin saya tanyakan, apakah KTAK dengan Kementerian Penerangan ini sentiasa duduk semeja dan berbincang apakah bahan-bahan yang didedahkan kepada rakyat, kerana kalau kita lihat banyak filem-filem daripada luar negara yang dihidangkan kepada rakyat menggambarkan bahawasanya masalah sosial yang begitu parah, misalnya filem daripada Brazil umpamanya, dari Filipina.

Maknanya kalau rakyat yang ramai terutamanya anak-anak sekolah yang melihat filem ini tentulah memberi kesan kepada bentuk sosial mereka di masa akan datang.

Soalan tambahan saya ialah apakah kementerian sentiasa dan akan terus memberikan kerjasama antara kedua-dua ini, kerana kita takut KTAK kata Kementerian Penerangan punya masalah, Kementerian Penerangan mengatakan KTAK punya masalah. Itulah soalan saya, terima kasih

Dato’ Shaziman bin Abu Mansor: Terima kasih Yang Berhormat. Saya mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan Yang Berhormat. Suka juga saya maklumkan di dalam Dewan yang mulia ini, hubungan antara kementerian ini dan Kementerian Penerangan dan juga kementerian-kementerian lain amat baik.

Berhubung dengan siaran TV swasta ataupun radio swasta, memang ada suatu jawatankuasa yang kita panggil Jawatankuasa Penyiaran Radio dan TV Awam dan Swasta yang mana dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian ini dan kita sering bermesyuarat di antara kementerian.

Hasilnya dalam satu peringkat hari ini, ini peringkat terakhir yang mana satu garis panduan menyeluruh untuk semua siaran TV sama ada awam dan swasta termasuk juga radio, dalam peringkat akhir.

Pada hari ini berada di meja Pegawai Perundangan di kementerian ini untuk dihalusi, kerana apabila garis panduan ini diketengahkan lagi ia akan melibatkan aspek-aspek akta yang ada dalam Akta Komunikasi 1998 sebagaimana yang kita ketahui.

Maka kita yakin apabila garis panduan ini dapat dihalusi dan dipersetujui oleh Jabatan Peguam Negara, maka garis panduan ini dapat diterima pakai sama ada oleh radio ataupun TV swasta termasuklah TV iaitu RTM1 dan RTM2 dan sebagainya. Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.
(29 Ogos 2007)

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: