..tidak semudah menuduh PAS menolak sekolah Kebangsaan.. ucap Dato’ Kamarudin

Dato’ Kamarudin bin Jaffar [Tumpat]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Ringkas sahaja untuk Yang Berhormat bagi Rembau.

Ekoran daripada soalan daripada Yang Berhormat bagi Cameron Highlands yang memberi gambaran bahawa setengah-setengah orang-orang Melayu menganggap bahawa sekolah kebangsaan tidak cukup Islamic dan saya yakin yang mungkin cenderung difahamkan dengan “setengah-setengah Melayu” itu daripada Kelantan, Kedah, Terengganu, Perlis dan sebagainya.

Tetapi yang saya hendak tanya Yang Berhormat bagi Rembau ini, tidakkah faktanya yang memulakan dan membesarkan tradisi sekolah-sekolah Islam di luar sekolah kebangsaan ini di negeri Johor yang mempunyai banyak sekolah agama ini.

Johor yang memulakannya dan tradisi besarnya yang memberi gambaran bahawa sekolah kebangsaan tidak lengkap dari sudut Islam. Bukan Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis yang mendahuluinya.

Jadi adakah tidak semudah itu saya pohon pandangan Rembau mengambil tafsiran Cameron Highlands dan kita kaji lagi apa yang sebenarnya masalah supaya tidak semudah kita menuduh bahawa PAS sahaja yang menolak sekolah kebangsaan ataupun orang-orang yang berminat tinggi tentang Islam sahaja yang menolak sekolah kebangsaan, tetapi tidak semudah itu sebenarnya.

Dato’ Firdaus bin Harun [Rembau]: Terima kasih, saya tidak ada bangkitkan soal tuduhan PAS tadi. Tidak ada pun, boleh cek apa yang saya ucapkan tadi. Jadi hendak menyelesaikan masalah yang dibangkitkan oleh soal persepsi sahaja dan perkara ini telah ditandatangani oleh Kementerian Pelajaran dengan Program j-QAF iaitu Quran, Bahasa Arab, Fardu Ain dan sudah pun bermula dua, tiga tahun lepas.

Dalam masa yang sama juga untuk menjadikan sekolah kebangsaan tadi betul-betul sekolah aliran perdana, pengajaran Bahasa Tamil dan juga Mandarin telah pun dimulakan. Pada tahun ini di 70 buah sekolah tidak salah saya projek perintis cuma yang saya hendak tahu tadi kesannya setakat ini bagaimana.

Tuan Yang di-Pertua, jadi sebab itulah kalau boleh saya mencadangkan supaya pemantauan yang berkala dilakukan oleh pihak kementerian terhadap usaha-usaha yang dilakukan ini supaya dengan itu kita akan dapat memupuk perpaduan negara di peringkat yang lebih awal dengan kos yang lebih efektif. Perkara kedua yang saya hendak sebut ialah soal sekolah-sekolah kurang murid dan sekolah-sekolah yang muridnya kurang daripada 50 orang murid, ada 2,529 buah sekolah.
(29 Oktober 2007)

Satu Respons

  1. puak-puak puaka tu asal cakap jer. FAKTA zero dan di bawah negatai.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: