Bukti BN khianati Bahasa Melayu – Salahuddin

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) memandang serius tindakan Kementerian Pelajaran yang dipimpin oleh Ketua Pemuda Umno, Datu Seri Hishamuddin Hussein yang telah meminggirkan karya-karya bermutu oleh Sasterawan Negara daripada senarai buku-buku baru teks untuk Komponen Sastera Dalam Bahasa Melayu (Komsas) dan Sastera Selektif SPM.

Dasar terbaru Kementerian Pelajaran ini membuktikan bahawa Kerajaan BN memang berniat jahat terhadap peranan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu sekali gus bahasa kebangsaan.

Bahasa Melayu mempunyai kedudukan istimewa di negara ini apabila Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan menjamin dikedudukannya sebagai bahasa rasmi. Selain itu, Akta Pelajaran 1961, Akta Bahasa Kebangsaan 1967 dan Dasar Bahasa Kebangsaan telah menjamin kedudukan bahasa Melayu.

Tetapi Kerajaan BN semenjak dahulu berusaha untuk merendahtarafkan bahasa Melayu dengan menghapuskan tulisan Jawi, kemudian menggunakan bahasa Inggeris di universiti. Kerajaan BN juga bertanggungjawab terhadap dasar penggunaan bahasa Inggeris sebagai pengantar mata pelajaran sains dan metametik di sekolah. Pada hari ini, bahasa Melayu menjadi bahasa kelas dua sahaja.

Jika kita perhatikan, Kementerian Penerangan pernah bertelagah dengan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) kerana isu istilah ‘kecapaian’ dahulu, diikuti oleh bahasa rojak ‘infotainment’ oleh RTM. Kemudian berkembang perkataan-perkataan sesat seperti ‘sureheboh’ dan ‘tariking’. Di Putrajaya, Kerajaan BN sengaja menggunakan istilah asing seperti parcel, presint, Palace of Justice dan sebagainya untuk meminggirkan bahasa Melayu.

Inilah sikap dangkal dan bebal yang tunjukkan oleh Kerajaan BN semenjak dahulu yang tidak mahu mengangkat bahasa sendiri, sebaliknya memuja bahasa penjajah.

Dalam isu Komsas, komponen sastera hanya meliputi 35 hingga 40 minit seminggu dengan jumlah guru opsyen bahasa Melayu yang begitu kritikal. Tiba-tiba, subjek yang boleh membantu pelajar menggunakan bahasa Melayu tinggi dan indah telah disisihkan melalui penggunaan karya-karya popular. Sedangkan karya-karya Sasterawan Negara dan penerima Anugerah Sea Write begitu berkualiti tidak dimanfaatkan.

Apa erti kita melantik Sasterawan Negara dan menubuhkan DBP, jika Kementerian Pelajaran sendiri meminggirkan mereka. Perkara ini berlaku semenjak 2000 lagi, dan pemilihan teks untuk 2010 kelak juga menghadapi isu yang sama. Mengapa Kementerian Pelajaran gagal melakukan sesuatu untuk tempoh satu dekad bagi mengatasi masalah ini.

DPP Pusat berasa terkilan apabila beberapa Sasterawan dan penulis mapan tanah air terpaksa bersungut dan ada yang ‘meletak jawatan’ sebagai Sasterawan Negara kerana membantah kelemahan Kementerian Pelajaran. Sikap tidak cakna terhadap kualiti pembelajaran bahasa ini juga dapat diperhatikan apabila sesetengah sekolah sengaja meletakkan subjek Sastera Selektif untuk pelajar yang tidak cemerlang kerana mematuhi dasar nisbah aliran sains-sastera 60:40 oleh Kementerian Pelajaran.

Ketika rakyat negara ini begitu kurang membaca, sepatutnya karya-karya besar dijadikan teks di sekolah untuk menggalakkan perkembangan bahasa dan sastera, sekali gus satu proses membina modal insan.

DPP Pusat mengutuk sekeras-kerasnya pengkhianatan oleh Kerajaan BN ke atas bahasa Melayu ini. Dasar-dasar yang tidak memihak kepada bahasa kebangsaan ini akan melahirkan generasi baru yang tidak patriotik, di samping melemahkan fungsi bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan. Kita jangan terlalu mengutama sains dan teknologi sehingga mengabaikan aliran sastera.

Sastera untuk membina jati diri anak bangsa, sains dan ternologi untuk membina alat-alat membangunkan bangsa. Jika alat-alatnya canggih, tetapi penggunanya tiada jati diri, maka lahirlah bangsa yang maju teknologi, tetapi runtuh akhlaknya!

SALAHUDDIN HAJI AYUB
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

4 Respons

 1. tumpang..

  JOM KITA MERAMAIKAN FORUM MELAYU KITA. MASIH BELUM RAMAI ORANG, BARU LAGI
  JOM KITA MERAMAIKAN FORUM MELAYU KITA. MASIH BELUM RAMAI ORANG, BARU LAGI
  JOM KITA MERAMAIKAN FORUM MELAYU KITA. MASIH BELUM RAMAI ORANG, BARU LAGI
  JOM KITA MERAMAIKAN FORUM MELAYU KITA. MASIH BELUM RAMAI ORANG, BARU LAGI

  JOM KITA MEMERIAHKANNYA..

  MASUK SINI:
  http://www.keluartopik.com

  😀 😀 😀

 2. Kokok berderai , ekor bertahi.
  Barangkali sudah lupa peribahasa itu!

 3. TAHNIAH BUAT SEMUA…JAGA LAH AMANAH INI DENGAN SEBAIK-BAIKNYA DAN BEKERJA LAH UNTUK RAKYAT.

  TERIMA KASIH

 4. kolum ini aku setuju …apa salah nya kalau gunalkan bahasa melayu itu…….pelajar dahulu banyak yang berjaya ketika penggunaan bahasa melayu…cubalah lihat kat jepun itu

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: