PM Pak Lah patut ikuti jejak Presiden MCA dan Gerakan

Oleh Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian
Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) menghargai sikap pemimpin Cina dalam komponen BN iaitu Presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting dan Pemangku Presiden Gerak, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon yang sanggup melepaskan jawatan sebagai tanda bertanggungjawab di atas kekalahan BN dalam pilihan raya baru-baru ini. Dr Koh Tsu Koon awal-awal lagi telah menawarkan untuk meletakkan jawatan sebagai Pemangku Presiden Gerakan dan Ong Ka Ting pula menolak untuk dilantik ke Kabinet.

Amalan ini menjadi kebiasaan di negara maju di mana pemimpin mengambil tanggungjawab di atas kelemahan parti atau kerajaan.

Malangnya di Malaysia, walaupun pelbagai isu, skandal dan penyelwengan yang didedahkan, pemimpin-pemimpin Umno/BN enggan untuk meletakkan jawatan. Hanya bersandarkan prinsip ‘tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah’ mereka ‘menebalkan muka’ untuk terus memegang jawatan walaupun secara moralnya mereka sudah bersalah.

Sikap tidak bertanggungjawab ini disokong pula oleh penguasaan mereka ke atas institusi seperti polis, BPR, hakim dan mahkamah sehingga kesalahan mereka tidak dapat dibuktikan. Lihatlah bagaimana permainan mereka dalam membeli para hakim dalam isu pita video Lingam yang sama sekali meruntuhkan keyakinan rakyat terhadap institusi keadilan tersebut.

Trend tidak mahu mengaku salah ini telah menghinggapi Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang tetap ‘berdegil’ untuk terus menjadi ketua kerajaan walaupun rakyat telah menolak BN. Mesej dari rakyat dengan menafikan kuasa majoriti 2/3 dan menyerahkan lima negeri kepada pembangkang dibuat ‘lembu kenyang’ sahaja oleh Pak Lah.

Apa yang penting bagi Pak Lah ialah dia mesti terus berkuasa untuk membolehkan kroni dan anak menantunya terus merampas kekayaan negara dan menindas rakyat seluruhnya. Seolah-olah inilah peluang terakhir untuk Pak Lah mengaut apa sahaja harta kekayaan negara sebelum rakyat menolak mereka secara total dalam pilihan raya akan datang.

DPP Pusat menyokong desakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir supaya Pak Lah bertanggungjawab sepenuhnya di atas kekalahan teruk BN dalam pilihan raya ke-12 baru-baru ini dan seterusnya meletakkan jawatan sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri. Rakyat telah menolak kepemimpinan Pak Lah, termasuk dasar Islam Hadhari dan projek-projek koridor meganya.

Rakyat juga telah menolak dasar-dasar zalim BN termasuk dasar ekonomi yang memihak kepada kroni dan anak menantu sehingga membebankan rakyat. Keadaan ini menunjukkan bahawa BN pimpinan Pak Lah sudah tidak relevan dan beliau perlu meletakkan jawatan atau menyerahkan semula mandat kepada rakyat.

————
Salahuddin juga Ketua DEwan pemuda PAS Pusat

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: