Perbincangan Sidang Meja Bulat Parlimen mengenai Ketua Polis Baru untuk Malaysia Lebih Selamat (3)

Perbincangan meja bulat Pakatan Rakyat hari ini memutuskan sebulat suara supaya Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan meletakkan jawatan dan digantikan.

9. Ucapan YB Ngeh Koo Ham (Ahli Parlimen DAP-Beruas)

10. Ucapan Wakil SUARAM

11. Ucapan Wakil HAKAM

12. Ucapan Wakil Akademik

13. Ucapan Wakil Tokoh

Empat resolusi yang diluluskan dalam perbincangan meja bulat tersebut ialah:
1. Mendesak Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan agar tidak memohon perlanjutan tempoh perkhidmatannya selama dua tahun disebabkan kegagalannya sebagai ketua polis negara dalam Indeks Prestasi Utama (KPI) sepanjang tiga tahun lepas di dalam semua fungsi teras Polis termasuk pengekalan kadar jenayah yang rendah, pembendungan rasuah dan perlindungan hak asasi manusia.


2. Mendesak Perlantikan ketua polis negara yang baru bagi membekalkan kepimpinan polis yang baru, mengimbas kembali tahap jenayah sepanjang lima tahun yang lalu demi memastikan Malaysia selamat dan memaparkan satu imej baru polis berjiwa demokrasi di Malaysia.

3. Mendesak Perdana Menteri supaya menyertakan di dalam KPI pembasmian jenayah, bukan sahaja pengurangan jenayah di jalan raya sebanyak 20% pada tahun 2010, tetapi juga kesemua kategori jenayah seperti yang diusul oleh laporan yang dikemukakan oleh Pesuruhjaya Diraja Polis Dzaidin pada Mei 2005 yang lalu.

4. Menegaskan permintaan umum rakyat Malaysia bahawa Perdana Menteri sepatutnya Menubuhkan Suruhanjaya Bebas Aduan aja Polis dan Salah Laku Polis (IPCMC) seperti yang dicadangkan oleh Pesuruhjaya Diraja Polis Dzaidin agar keyakinan umum terhadap penguatkuasa polis dapat dipulihkan.

Keputusan itu dicapai hasil perbincangan bersama kumpulan ahli parlimen DAP (15 orang), PKR (10), PAS (3), seorang senator, wakil-wakil NGO dan orang awam.

Sesi di bangunan parlimen tersebut dipengerusikan oleh pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertindak sebagai pemudahcara perbincangan tersebut.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: