1Malaysia dua sistem cukai

Di mana slogan Rakyat didahulukan?

1Malaysia dua sistem cukai – Komen Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng terhadap Cukai Pendapatan: Membezakan cukai antara Rakyat dan Orang Asing – Ucapan Perdana Menteri/ Menteri Kewangan membentangkan Bajet 2009 di Dewan Rakyat pada 23 Oktober 2009. Di mana slogan Rakyat didahulukan?

Cukai Pendapatan: Membezakan cukai antara Rakyat dan Orang Asing . Ucapan Perdana Menteri/ Menteri Kewangan membentangkan Bajet 2009 di Dewan Rakyat pada 23 Oktober 2009.

Teks penuh
Cukai Pendapatan
101. Kerajaan senriasa ingin memberikan yang terbaik untuk rakyat. Dalam Bajet 2009, Kerajaan telah mengurangkan kadar cukai individu maksimum daripada 28 peratus kepada 27 peratus. Bagi memastikan kadar cukai pendapatan individu kekal kompetitif serta meneruskan agenda ekonomi berasaskan kreativiti, inovasi dan nilai ditambah tinggi, Kerajaan mencadangkan kadar cukai pendapatan individu maksimum dikurangkan daripada 27 peratus kepada 26 peratus, berkuatkuasa mulai tahun taksiran 2010. Berikutan dengan ini juga, kadar cukai maksimum bagi koperasi diturunkan kepada 26 peratus manakala kadar cukai tetap bagi individu bukan pematautin dikurangkan kepada 26 peratus.

103. Untuk menarik lebih ramai bakat dari dalam dan luar negara dan bagi merancakkan lagi pembangunan Wilayah Iskandar Malaysia, Kerajaan mencadangkan satu insentif cukai yang amat inovatif dan radikal. Dengan ini Kerajaan mencadangkan cukai keatas pendapatan penggajian bagi pekerja berpengetahuan rakyat Malaysia serta asing yang bermastautin dan bekerja di Iskandar malaysia, dikenakan cukai pada kadar 15 peratus, berbanding dengan kadar maksimum 26 peratus untuk seluruh negara.

Advertisements

Satu Respons

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: