MP PAS Marang kemuka Usul Kutuk Regim Zionis Israel

Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang [PAS Marang] telah mengemukakan Usul di Bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) bagi membincangkan usul yang melibatkan perkara tertentu, melibatkan kepentingan orang ramai dan perlu disegerakan. Bagaimanapun Usul tersebut di tolak dalam kamar oleh Speaker Dewan Rakyat. Teks Usul adalah seperti berikut:-

USUL MENANGGUHKAN MESYUARAT DI BAWAH PERATURAN MESYUARAT 18(1)

Merujuk kepada Peraturan Mesyuarat 18(1) dan (2) dengan ini saya ingin mengusulkan supaya mesyuarat ini ditangguhkan untuk membincangkan perkara tertentu, berkepentingan ramai dan perlu disegerakan

Saya Dato’ Seri Abdul Hadi bin Awang adalah dengan ini memberi notis mengikut Peraturan Mesyuarat 18(2) mohon mencadangkan :

“Bahawa Majlis Mesyuarat ini hendaklah ditangguhkan bagi memberi laluan kepada Ahli Dewan Rakyat Kawasan Marang bagi untuk membawa satu usul mengenai perkara tertentu berkenaan kepentingan orangramai yang berkehendak disegerakan, iaitu tentang keperluan kerajaan untuk mengutuk regim zionis Israel dan kumpulan pelampaunya yang terus menerus melakukan keganasan terhadap penduduk Palestin dalam tragedi terbaru pencerobohan dan kepungan Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis dan seterusnya membawa kes ini ke pertubuhan antarabangsa yang berkaitan.

Usul ini adalah perkara tertentu, kerana ianya melibatkan keganasan terhadap orang awam dan kepungan di Masjidil Aqsa. Ianya perlu juga disegerakan kerana penduduk awam sedang dan masih dikepung serta kekurangan bahan makanan, serta berhadapan dengan krisis terbaru yang boleh membuka ruang kepada keganasan zionis haram yang berterusan.

Tan Sri yang di-Pertua,
Sekali lagi dunia menyaksikan keganasan yang dilakukan oleh regim haram Israel terhadap penduduk Palestin. Keganasan yang dilakukan pada kali ini adalah terhadap Masjidil Aqsa yang merupakan tempat ibadat yang suci bagi umat Islam. Keganasan oleh regim Israel dan kumpulan pelampau ini di kawasan Haram al-Sharif ini bukanlah kali pertama. Ianya pernah di kutuk menerusi Resolusi 672 (1990) pada 12 Oktober 1990 oleh Majlis Keselamatan, serta telah diperkuatkan dengan Resolusi 1073 (1996), dan sebelumnya menerusi Resolusi 476(1980) dan 478(1980).

Hasil dari keganasan yang dicetuskan oleh kumpulan pelampau Yahudi yang mengisytiharkan pada 4 Oktober 2009 untuk menggempur Masjidil Aqsa dan seterusnya kepungan oleh anggota keselamatan regim Zionis ini menyebabkan lebih kurang 200 orang terkepung di kawasan Haram al-Sharif serta menghalang bekalan makanan di bawa individu yang berada di dalam tersebut.

Oleh yang demikian saya juga menyeru agar satu Sidang tergempar OIC diadakan bagi menyelesaikan kemelut yang berlarutan dan tidak berkesudahan ini.

Usul ini menyentuh kepentingan orang ramai kerana keharmonian di kawasan konflik menyebabkan kesan yang buruk bukan sahaja di Asia Barat tetapi kesan berantai terhadap kesejahteraan masyarakat dunia apabila ianya akan menyebabkan ketidakstabilan baru dan kesan ekonomi kepada dunia secara umumnya dan Malaysia secara khususnya.

Sekian, terima kasih,

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: