MP PAS Kuala Selangor cadang bawa PM ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan

Cubaan anggota Parlimen pembangkang Dr Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) untuk merujuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Jawatankuasa Pilihan Parlimen kerana didakwa membuat kenyataan menyeleweng dewan gagal setelah Speaker Dewan Rakyat membuat keputusan yang tidak memihak kepadanya.

Dr Dzulkefly yang sebelum itu tidak berpuas hati dengan jawapan Najib berhubung isu pembayaran royalti minyak kepada Kelantan mendakwa perdana menteri memberi fakta salah berhubung syarat pemberian royalti kepada negeri-negeri berdasarkan Akta Kemajuan Petroleum 1974.

“Di dalam Akta Kemajuan Petroleum tidak ada syarat yang menyatakan untuk membolehkan negeri-negeri mendapat lima peratus royalti minyak, petroleum itu mesti diperolehi dalam lingkungan tiga meter nautika daripada pesisir pantai.

“Malah berdasarkan Laporan Kewangan Petronas, duit yang diberikan kepada Sabah, Sarawak dan Terengganu dipanggil royalti dan bukannya wang ihsan,” kata Dr Dzulkefly yang membangkitkan perkara itu sebaik sesi soal jawab lisan berakhir.

Bagaimanapun, cubaannya dipatahkan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang menjelaskan bahawa terdapat tiga syarat yang perlu dipenuhi sebelum seseorang anggota Parlimen boleh dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan.

“Dalam sesi soal jawab apapun, jawapan yang diberi oleh sesiapa sahaja termasuk Perdana Menteri boleh dikatakan menyeleweng kalau memenuhi tiga syarat iaitu fakta memang tak betul, yang menjawab tahu fakta itu tidak betul dan meneruskan hujah dan ketiga ada niat hendak menyelewengkan.

“Jawapan tadi daripada Yang Amat Berhormat Perdana Menteri bagi saya tidak melanggar mana-mana peraturan mesyuarat,” katanya yang terus disanggah anggota Parlimen pembangkang termasuk Dr Dzulkefly, Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dan M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat).

Untuk itu, Pandikar Amin berkata sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan keputusan beliau, mereka seharusnya mengikut peraturan dewan dengan mengemukakan usul terlebih dahulu sebelum membangkitkan perkara itu dalam persidangan.

Pandikar Amin kemudian menegaskan bahawa keputusannya adalah muktamad sebelum memberi laluan kepada Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) untuk memulakan perbahasannya mengenai Rang Undang-Undang Perbekalan 2010.

Advertisements

Satu Respons

  1. […] MP PAS Kuala Selangor cadang bawa PM ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Posted on November 5, 2009 by admin Dipetik dari MPPAS blog […]

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: