HDC ambilalih pengeluaran sijil Halal JAKIM April 2008

PERTANYAAN LISAN DIJAWAB BERTLIS BAGI SOALAN NO: 32
DARIPADA : Dato’ Haji Mahfuz bin Omar [ Pokok Sena ]
TARIKH : 19 Oktober 2009

Dato’ Haji Mahfuz bin Omar [ Pokok Sena ] minta PERDANA MENTERI menyatakan berapakah jumlah ringgit Malaysia yang diperuntukkan kepada HDC sewaktu pengambilalihan pengendalian urusan persijilan halal dari JAKIM tempoh hari.

Jawapan : (Yang Berhormat Senator Mejar Jeneral Dato’ Jamil Khir bin Haji Baharom (B), Menteri Di Jabatan Perdana Menteri)

Tuan Yang di Pertua,

Untuk makluman Ahli-ahli Yang Berhormat, semasa pengambilalihan urusan Pensijilan Halal daripada JAKIM, Halal Industry Development Corporation (HDC) tidak diberi peruntukan kewangan yang khusus untuk melaksanakan urusan pensijilan Halal tersebut. HDC telah mengambil alih urusan pengeluaran sijil Halal daripada JAKIM dari bulan April 2008 sehingga Kerajaan memutuskan pengeluaran Sijil Halal dikembalikan kepada JAKIM pada Julai 2009.

HDC telah menggunakan peruntukkan yang sedia ada bagi melaksanakan segala perbelanjaan operasi pensijilan halal termasuklah pemprosesan permohonan, pemantauan dan pengauditan sijil Halal.

Dalam tempoh pengendalian pensijilan Halal oleh HDC, sejumlah RM1.2 juta telah dibelanjakan bagi menampung semua kos operasi berkaitan pensijilan Halal. Dalam tempoh tersebut, HDC juga telah mengeluarkan sebanyak 4,970 sijil Halal, merangkumi produk halal, premis makanan, pusat penyembelihan dan logistik.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: