Di Mana Laporan Audit?

image

Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato’ Mahfuz Omar berkata, sudah empat hari Dewan Rakyat membahaskan  belanjawan 2012 tanpa merujuk Laporan Audit Negara yang biasanya dibentang bersama untuk dibahaskan Ahli Dewan.

Kita cadang untuk bangkitkan isu ini atau akan kemukakan usul kepada Dewan Rakyat kerana sidang dah masuk hari keempat, tetapi laporan audit belum dikemukakan lagi, kata Dato’ Mahfuz di lobi Parlimen semasa sidang berehat tengahari tadi.

Beliau mempersoalkan ketiadaan laporan audit tersebut sedangkan sesetengah negeri termasuk Kelantan telahpun menerima laporan audit negeri masing-masing.

Sementara itu, Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Kamarudin jaffar akan meminta Pengerusi PAC, Datuk  Seri Azmi Khalid menjelaskan perkara tersebut.

“Kita minta Pengerusi PAC jelaskan perkara ini kerana ini dangat memalukan dah masuk hari keempat, masih belum ada laporan audit,” katanya yang juga anggota PAC.

Manakala Ahli Parlimen Sg Petani, Dato’ Johari Abdul berkata Jabata Ketua Audit  Negara terkejut apabila memaklumkan bahawa Ahli parlimen belum lagi menerima laporan audit tersebut.

“Pegawai jabatan terkejut dan menyatakan Ketua Pengarah sendiri berpuashat kerana laporan berkenaan telah siap leboh awal berbanding tahun lalu dan lengkap.

“Ini yang kita hairan, di mana, Parlimen atau masih berada dengan Menteri tertentu,” soal Dato Johari sinis.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: