MP PAS Rantau Panjang: Cadang Semak Perjanjian Petronas – Kerajaan Negeri?

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA: YB PUAN SITI ZAILAN BINTI MOHD. YUSOFF [RANTAU PANJANG]
TARIKH : 24.09.2012(ISNIN)
SOALAN : Minta PERDANA MENTERI menyatakan apakah Kerajaan bercadang untuk menyemak balik perjanjian Petronas dengan Kerajaan Negeri dalam isu royalti. Memandangkan tempoh perjanjian asal hanya 20 tahun bagi minyak mentah dan gas asli.Minyak mentah boleh disambung setakat 4 tahun lagi manakala gas asli 14 tahun sebagaimana yang dinyatakan oleh jawapan Menteri di Dewan Negara pada 7 Januari 1977.

JAWAPAN
Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, Kerajaan tidak bercadang untuk mengkaji semula kadar bayaran hasil petroleum kepada kerajaan-kerajaan negeri yang berkenaan termasuk Sabah dan Sarawak.

Peruntukan mengenai bayaran hasil petroleum kepada Kerajaan pusat dan kerajaan negeri adalah terkandung dalam Perjanjian Perkongsian Pengeluaran atau production Sharing Contract (PSC) yang ditandatangani antara PETRONAS dan rakan PSC seperti shell, Exxonmobil dan sebagainya.

Sehubungan itu , sebarang tindakan untuk meminda kadar hasil petroleum perlu dirunding semula antara PETRONAS dan rakan PSC berkenaan. Memandangkan kontrak PSC berkuatkuasa untuk satu tempoh tertentu, sebarang langkah untuk memindanya lebih-lebih lagi untuk menaikkan kadarnya dikhuatiri akan menghakis minat dan keyakinan syarikat minyak asing untuk bergiat dalam industri huluan petroleum yang melibatkan aktiviti penerokaan, carigali dan pengeluaran minyak dan gas di negara ini.

Sungguhpun kadar hasil petroleum kepada kerajaan-kerajaan negeri berkaitan hanya 5 peratus, Kerajaan Persekutuan telah menyediakan peruntukan pembangunan yang besar kepada negeri-negeri terbabit, jauh melebihi hasil yang diterima daripada bayaran hasil petroleum.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: