MP PAS Pasir Puteh: Kemudahan Rangkaian Jalanraya ke Pelabuhan Tok Bali?

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA : YB TUAN MUHAMMAD BIN HUSAIN [PASIR PUTIH]
TARIKH : 01.10.2012 (ISNIN)
SOALAN 20 : Minta MENTERI KEWANGAN menyatakan jalan-jalan, jambatan dan kemudahan berkaitan yang akan dinaik taraf dengan bermulanya operasi pelabuhan Tok Bali yang kini digunakan untuk mengeksport bijih besi.

JAWAPAN
Tuan Yang di-Pertua,
Untuk makluman yang berhormat, Kementerian Kerja raya sememangnya mempunyai perancangan untun menaiktaraf rangkaian jalan raya di sekitar kawasan tok Bali, Pasir Putih, Kelantan.

Antara projek terlibat ialah menaiktaraf Jalan Pasir putih – Gong Kulim – Tok Bali yang kini sedang giat dilaksanakan. Projek tersebut yang dijangka siap sepenuhnya pada bulan Mac 2013 itu akan berperanan untuk merancakkan lagi aktiviti ekonomi setempat,termasuklah dari/ke Pelabuhan Tok Bali.

Di samping itu, Kementerian ini juga telah merancang untuk menai taraf jalan persisiran pantai sedia ada, iaitu daripada Tok Bali ke sempadan negara Thailand sepanjang 85 kilometer. Projek dengan anggaran kos sebanyak RM600 juta itu merupakan antara cadangan Pelan Induk Pembangunan Rangkaian Jalan Raya Kebangsaan (HNDP) yang diterbitkan pada tahun 2008.

Pada masa kini kementerian Kerja raya sedang merunding untuk mendapatkan kelulusan peruntukan daripada Agensi Pusat bagi tujuan mereka bentuk projek berkenaan dalam rolling plan ke – 3,RMKe_10 (2013-2014).

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: