MP PAS Hulu Langat: Sejauhmana penyelesaian masalah Air di Selangor?

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA : YB DR.CHE ROSLI BIN CHE MAT [HULU LANGAT]
TARIKH : 04.10.2012 (KHAMIS)
SOALAN 22 : Minta MENTERI TENAGA,TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR menyatakan sejauh mana langkah penyelesaian masalah air Selangor-KL-Putrajaya yang dikatakan meruncing diaturkan oleh Kementerian.

JAWAPAN
Tuan Yang di-Pertua,
1. Rizab bekalan air di Selangor,Kuala Lumpur dan Putrajaya pada masa ini berada pada tahap yang rendah iaitu 78 JLH sahaja disebabkan kapasiti bekalan air yang boleh diagihkan adalah sebanyak 4,436 juta liter sehari (JLH) berbanding dengan permintaan air secara purata setakat 14 september 2012 sebanyak 4,358 JLH. Berdasarkan unjuran terkini Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara, kedudukan ini akan bertambah meruncing dengan rizab bekalan air mengalami defisit mulai tahun 2013 sekiranya tiada sebarang langkah diambil untuk menanganinya.

2. Berdasarkan perancangan yang dibuat pelaksanaan Skim Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor merupakan opsyen terbaik dari segi ekonomi,teknikal dan sosial bagi memenuhi permintaan bekalan aie di Selangor,Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga tahun 2025. Walau bagaimanapun, pelaksanaan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 yang merupakan sebahagian daripada Skim tersebut tidak dapat disiapkan mengikut jadual iaitu pada tahun 2014,disebabkan penangguhan kelulusan-kelulusan yang diperlukan daripada Kerajaan Negeri Selangor.

Bagi mengelakkan rakyat di negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya menghadapi masalah bekalan air menjelang tahun tersebut, Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan sebanyak RM 606 juta bagi melaksanakan projek-projek mitiogasi yang dijangka akan dapat memenuhi permintaan air di negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga tahun 2016.

3. Bagi memenuhi permintaan air bermula pada tahun 2017,Projek Loji Rawatan Air Langat 2 perlu dilaksanakan segera supaya ia dapat disiapkan pada tahun tersebut. Atas dasar inilah Pengurusan Aset Air Berhad telah mengeluarkan tender bagi pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 pada 4 september 2012 supaya dapat disiapkan bagi memenuhi permintaan bekalan air di negeri Selangor,wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya menjelang tahun 2017.

Jika tidak, Kerajaan Persekutuan terpaksa menimbangkan pelaksanaan projek-projek mitigasi tambahan yang sudah tentu akan menyebabkan pembaziran wang rakyat sedangkan jawapan mudah kepada masalah ini ialah pelaksanaan Projek Loji Rawatan Air Langat 2 memandangkan pembinaan terowong untuk menyalurkan air mentah dari Pahang ke Selangor sedang berjalan lancar dan dijangka siap pada tahun 2014.

4. Oleh itu, saya menyeru supaya Kerajaan Negeri Selangor memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Kerajaan Persekutuan bagi memastikan rakyat negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mendapatkan bekalan air yang mencukupi dan berterusan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: