MP PKR Gombak: Petronas anugerahkan 3 Lapangan Minyak kepada Petrofac?

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA : TUAN MOHAMED AZMIN BIN ALI [GOMBAK]
TARIKH : 08.10.2012 (ISNIN)
SOALAN 18 : Minta PERDANA MENTERI menyatakan keputusan Petronas menganugerahkan 3 lapangan minyak di Sepat , Berantai dan Cendor kepada consortium yang diketuai oleh Petrofac. Apakah kriteria pemilihan dan kelebihan Petrofac berbanding anak syarikat Petronas iaitu Petronas Carigali mahu pun syarikat minyak dan gas tempatan dan antaranbangsa yang lain.

JAWAPAN
Tuan Yang di-Pertua,
Untuk makluman ahli yang berhormat, penganugerahan medan minyak dan gas ke Petrofac mahupun syarikat lain adalah berasaskan pembidaan kompetitif berdasarkan pelbagai faktor termasul kriteria rekabentuk yang diperlukan untuk mengusahakan medan minyak dan gas adalah unik mengikut keperluan medan minyak dan gas tersebut dan syarikat yang layak perlu memenuhi kriteria itu dan pemilihan akan melalui proses bidaan kompetitif.

Sebagai contoh dalam pembidaan untuk mengusahakan medan Berantai,antara syarikat yang telah melalui pembidaan kompetitif adalah Petrofac yang mempunyai pengalaman 31 tahun. Petrofac telah dipilih untuk mengusaha medan tersebut kerana mendapat bidaan tertinggi serta memenuhi kriteria rekabentuk unik untuk medan minyak dan gas bersaiz kecil (marginal oil and gas fields).

Semasa kontrak medan ini ditawarkan, PETRONAS Carigali belum lagi emmbina kapabiliti dan kemarihan spesifik yang diperlukan untuk memperusahakan medan minyak dan gas yang bersaiz kecil. Petrofac yang mempunyai kepakaran dalam mengusahakan medan minyak dan gas bersaiz kecil melalui pengalaman mendalam mereka di Laut Utara adalah syarikat yang sesuai juga untuk dijadikan rujukan bagi membina kepakaran dan kapabiliti dalam bidang ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: