MP PAS Kuala Selangor: Aliran Keluar Pelaburan vs Kemasukan Pelaburan Asing 2012?

PEMBERITAHU PERTANYAAN DEWAN RAKYAT, MALAYSIA
PERTANYAAN : LISAN JAWABBERTULIS
DARIPADA : YB. DR. HAJI DZULKEFLY AHMAD [ KAWASAN KUALA SELANGOR ]
TARIKH : 10.10.2012
NO. SOALAN : 12 Y.B. DR HAJI DZULKEFLY AHMAD minta MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI menyatakan tentang aliran keluar pelaburan Malaysia (Malaysia investment outflow) dalam suku pertama 2012 yang berjumlah RM 16.91 bilion berbanding kemasukan pelaburan asing (FDI) yang berjumlah RM 9.43 bilion. Apakah langkah-langkah konkrit yang perlu disusun untuk mengelakkan Situasi ini (negative inflow) berterusan khususnya kerana ia membabitkan 7.3% dari 3 bidang NKEA termasuk sektor minyak, gas, kewangan, dan wholesale and retail dalam kes suku pertama tahun ini.

Jawapan:
Tuan Yang Dipertua,
Peningkatan pelaburan langsung ke luar Negara mencerminkan kematangan ekonomi dan daya saing syarikat di Malaysia dan bukanlah suatu perkembangan yang negatif. Sebagaimana syarikat-syarikat global yang lain, faktor-faktor yang mendorong syarikat Malaysia untuk melabur di luar Negara, antaranya, adalah untuk memperluas pasaran bagi barangan mereka mencari lokasi perniagaan yang strategik, mendapatkan bekalan tenaga buruh yang lebih kos kompetitif, mengembangkan perniaga dalam industry yang sedang berkembang pesat serta memperoleh jenama dan teknologi asing.

Memandangkan saiz pasaran dalam Negara adalah terhad, perkembangan serantau dan global membolehkan syarikaT Malaysia mencapai ekonomi ikut bidangan (economies of scale) dengan memasuki pasaran baru yang berpotensi dan pasaran lebih besar.

Secara keseluruhan, pelaburan ke luar Negara oleh syarikat Malaysia akan memanfaatkan Negara, terutama dari segi menjadikan industri Malaysia ke arah lebih matang serta berdaya saing, menghasilkan dividen untuk pemegang saham, dan meningkatkan aliran masuk yang lebih tinggi daripada pendapatan pelaburan yang dibawa pulang.

Oleh yang demikian, dasar ekonomi yang memupuk syarikat Malaysia yang lebih berdaya saing dan bertaraf antarabangsa perlu dikekalkan, memandangkan ianya tidak bercanggah dengan program tranformasi ekonomi Negara.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: