MP PAS Marang: Kenapa PM tidak hadir Sidang kemuncak Bumi?

PEMBERITAHU PERTANYAAN DEWAN RAKYAT, MALAYSIA
PERTANYAAN : LISAN jawab bertulis
DARIPADA : Y.B. DATO’ SERI ABDUL HADI BIN AWANG [ KAWASAN MARANG ]
TARIKH : 09.10.2012
SOALAN : 16 Y.B DATO’ SERI ABDUL HADI BIN AWANG minta PERDANA MENTERI menyatakan mengapa beliau tidak menghadiri Sidang Kemuncak Bumi (RIO + 20) yang diadakan di Rio de Janeiro, Brazil, pada 20 hingga 22 Jun 2012 yang lalu, sedangkan sepatutnya Malaysia diwakili oleh Perdana Menteri atau Timbalan Perana Menteri sebagaimana dua sidang Kemuncak Bumi pada tahun 1992 dan tahun 2002 sebelum ini.

Jawapan:
Tuan Yang Dipertua,
Di Persidangan Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu atau lebih dikenali sebagai Sidang Kemuncak Rio + 20 yang telah berlangsung pada 20-22 Jun 2012 di Rio de Janeiro, Brazil, delegasi Malaysia diketua oleh YB Dato’ Sri Douglas Uggh Embas, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Seperti yang diputuskan oleh Mesyuarat Jemaah Menteri.

Sidang Kemuncak Rio + 20 baru-baru ini tidak dihadiri oleh semua ketua Negara/kerajaan. Sebaliknya, banyajk delegasi hanya diketuai oleh Naib Presiden, Timbalan Perdana Menteri, Menteri dan Timbalan Menteri Masing-masing.

Walupun Malaysia diwakili di peringkat Menteri di Sidang Kemuncak tersebut, ia tidak memperlihatkan atau menceminkan bahawa Malaysia memberi kurang perhatian atau penekanan ke atas isu Pembangunan Mampan. Malah Malaysia telah menunjukkan kesungguhnya apabila berperanan secar aktif semasa mesyuarat-mesyuarat persediaan yang telah diadakan sebelum Sidang Kemuncak tersebut, dan diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa sebagai salah satu negara yang berdaya saing, progresif, moden dan Berjaya mengimbangi untutan pembangunan dan pemeliharaan alam sekitar.

Sekian, terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: