MP PAS Pasir Puteh: Aduan pengguna Telefon Bimbit

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA : TUAN MUHAMMAD BIN HUSAIN [PASIR PUTIH]
TARIKH : 22.10.2012 (ISNIN)

SOALAN 18 : Minta MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN menyatakan aduan-aduan kerugian yang dialami pengguna telefon bimbit akibat eksploitasi penipuan menerusi iklan-iklan yang memperdayakan dan tindakan yang diambil terhadap fenomena ini.

JAWAPAN
Tuan Yang di-Pertua,
Sehingga Jun 2012, sejumlah 477 aduan berkaitan dengan iklan SMS yang mengelirukan/memperdayakan telah diterima oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Kementerian amat memandang serius perkara ini.

Oleh yang demikian, pada 1 Julai 2010, SKMM telah menguatkuasakan Standard Mandatori bagi Perkhidmatan Kandungan Mudah Alih mengawal selia perkhidmatan ini dengan lebih efektif. Pematuhan kepada standard mandatory ini adalah wajib dan sebarang perlanggaran boleh membawa kepada hukuman denda maksimum sebanyak RM 100,000 atau penjara maksimum dua atau kedua-duanya sekali.

Pada April 2012, satu arahan juga telah dikeluarkan melarang Content Provider (CP) daripada melakukan aktiviti promosi dan pemasaran melalui kod ringkas siri 6 bagi perkhidmatan yang berkaitan dengan kod ringkas siri. Pihak Celcos juga telah diarahkan untuk menyekat SMS tersebut sekiranya cuba dihantar oleh CP. SKMM pada masa ini sedang mengawasi aktiviti-aktiviti promosi ini.

Pelbagai siri program kesedaran pengguna juga sedang giat dijalankan oleh SKMM bagi memberi pengetahuan kepada pengguna berhubungan dengan perkhidmatan yang diberikan oleh pemberi perkhidmatan termasuk perkhidmatan kandungan mudah alih.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: