MP PAS Pokok Sena: Sambutan Hari Koperasi tidak dapat sambutan?

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN DEWAN RAKYAT
PERTANYAAN : LISAN JAWAB BERTULIS
DARIPADA: DATO HAJI MAHFUZ BIN OMAR [ POKOK SENA ]
TARIKH : 30.10.2012 (SELASA)

SOALAN 30 : Minta MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI, KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN menyatakan kenapa dan apakah puncanya majlis perasmian Hari Koperasi Negara yang di rasmikan oleh Perdana Menteri pada 14 Julai 2012 tidak mendapat sambutan yang menggalakkan serta kehadiran peserta yang tidak ramai seperti majlis perasmian yang lain.

JAWAPAN
Tuan Yang di-Pertua,
Hari koperasi Negara telah di adakan sejak tahun 2002 dengan tujuan untuk menghargai sumbangan gerakan koperasi kepada pembangunan negara dan sambutan bagi tahun ini merupakan sambutan kali ke-11.

Bagi tahun 2012, seramai 100,000 kehadiran telah disasarkan untuk majlis perasmian Hari Koperasi Negara oleh YAB Perdana Menteri pada 14 Julai 2012 jam 8.30 malam di Stadium Nasional Bukit Jalil. Tempat ini dipilih kerana ia boleh menampung kapasiti kehadiran tersebut dan acara perasmian dilaksanakan pada waktu malam mengikut kesesuaian tempat mengikut masihat daripada pihak perbadanan stadium untuk keselesaan semua pihak.

Daripada sasaran tersebut, seramai 76,000 orang telah hadir dan jumlah ini tidak termasuk yang berada di tapak ekspo di luar stadium. Jumlah ini adalah jauh lebih besar berbanding contoh pada tahun 2011 seramai 20,000 orang telah menghadiri majlis perasmian oleh YAB Perdana menteri di Putrajaya.

Berdasarkan angka kehadiran di atas, di dapati kehadiran pada tahun ini adalah jauh lebih ramai. Jumlah kehadiran yang disasarkan tidak dicapai kerana kegagalan syarikat bas menyediakan pengangkutan yang dijanjikan. Perkara ini adalah di luar kawalan SKM.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: