MP Dungun: Soalan Dewan Rakyat 26 Jun – 18 Julai 2013

MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL PERTAMA, DEWAN RAKYAT KE 13 PADA 24 JUN HINGGA 18 JULAI 2013

SOALAN JAWAB LISAN:
1) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta MENTERI KESIHATAN menyatakan bilakah Hospital Baru Daerah Dungun akan dimulakan pembinaan dan bilakah jangkaan operasi sepenuhnya.

2) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI KERJA RAYA menyatakan bilakh Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 dapat disiap sepenuhnya dan nyatakan pakej-pakej berkaitan yang tidapat disiapkan mengikut jadual serta perancangan untuk mengatasinya?

3) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI KERJA RAYA menyatakan:
a. kos asal dan kos semasa berkaitan pembinaan Jalan Yahya Ahmad, Bandar Dungun (Ruj: Menaiktaraf Simpang Kuala Dungun: Laluan 127 Dungun Terengganu).
b. Apakah tindakan Jabatan Kerja Raya Dungun bagi memastikan keselesaan, keselamatan dan keperluan pengguna jalan terlibat selaras dengan taraf Dungun sebagai sebuah Majlis Perbandaran.

4) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI PENDIDIKAN menyatakan apakah tindakan yang telah diambil oleh Kementerian berdasarkan Laporan Kajian yang dikeluarkan oleh IKRAM pada tahun 2009 terhadap sekolah-sekolah di daerah Dungun?

5) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH menyatakan status MRSM Dungun dan sejauhmana pengoperasian projek berkenaan telah dijalankan?

6) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA menyatakan kos yang telah dibelanjakan untuk program netbook dan jumlah unit computer berkenaan yang telah dikeluarkan sejak dimulakan sehinggan Disember 2012?

7) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta MENTERI PENDIDIKAN menyatakan sejauhmana kejayaan program netbook telah membantu meningkatkan prestasi pelajar.

8) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH menyatakan program ekonomi berorientasikan pelancongan yang telah dibangunkan dalam Wilayah KETENGAH.

9) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta PERDANA MENTERI menyatakan tindakan yang telah diambil untuk memenuhi keperluan asas Generasi Kedua FELDA.

10) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta PERDANA MENTERI menyatakan:
a. Berapakah jumlah syarikat perniagaan yang berasaskan minyak dan gas yang dimiliki oleh anak Terengganu yang Berjaya dibimbing oleh Petronas.
b. Nyatakan bilangan pekerja anak Terengganu dalam operasi Petronas sejak beroperasi sehingga disember 2012.

Soalan Jawab Bertulis
11) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan statistik kadar jenayah di daerah Dungun antara Mac 2008 hingga April 2013.

12) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan jumlah pendatang asing di Terengganu dan pecahan mengikut daerah-daerah dan nyatakan sector yang mereka terlibat.

13) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] Minta PERDANA MENTERI menyatakan projek ECER yang telah dilaksanakan di Terengganu dan nyatakan secara khusus projek berorientasikan pelancongan yang dibangunkan di daerah Dungun.

14) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR menyatakan jumlah kos bagi projek membina banteng pemecah ombak di Pantai Dungun dan apakah statusnya sekarang.

15) Tuan Wan Hasan bin Mohd Ramli [ Dungun ] minta MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR menyatakan kos yang diperuntukkan bagi projek mendalamkan muara Sungai Dungun dan apakah statusnya terkini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: