MP Kuala Krai: Soalan Dewan Rakyat 26 Jun – 18 Julai 2013

MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL PERTAMA, DEWAN RAKYAT KE 13 PADA 24 JUN HINGGA 18 JULAI 2013

Pertanyaan Jawab Lisan
1) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Perdana Menteri menyatakan perincian asas-asas demografi dan geografi yang akan digunakan oleh SPR untuk melakukan persempadanan semula bahagian-bahagian pilihanraya.

2) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Perdana Menteri menyatakan mengapa kandungan Silver Nitrate dalam dakwat kekal yang digunakan dalam Pilihanraya Umum ke 13 di bawah paras 1% sedangkan piawaian asal yang ditetapkan ialah 4%.

3) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Perdana Menteri menyatakan apakah tindakan yang akan diambil terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) atas kegagalan mematuhi peraturan pilihanraya mengenai dakwat kekal.

4) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Perdana Menteri menyatakan langkah yang akan diambil bagi memberi legitimasi kepada kerajaan yang tidak mendapat sokongan majoriti rakyat Malaysia.

5) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Menteri Kewangan menyatakan samada Kerajaan akan mengurangkan cukai eksais dan cukai impot kereta seperti yang dijanjikan dalam Manifesto BN dan berapakah penurunan cukai tersebut.

6) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Perdana Menteri menyatakan bilakah Petronas akan mula membayar wang tunai royalti Petroleum kepada kerajaan Kelantan dan berapakah kadar yang akan dibayar.

7) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Menteri Dalam Negeri menyatakan pendirian Kerajaan Pusat terhadap larangan kemasukan oleh pihak Imigresen negeri Sabah dqn Sarawak ke atas pemimpin-pemimpin pembangkang.

8) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Menteri Komunikasi dan Multimedia menyatakan peratusan kawasan di Parlimen Kuala Krai yang boleh mengakses internet melalui kemudahan jalur lebar.

9) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah menyatakan jalan-jalan kampong yang akan dinaiktarafkan bagi tahun 2013 di Parlimen Kuala Krai.

10) Dr Mohd Hatta Md Ramli [ Kuala Krai ] Minta Perdana Menteri menyatakan bagaimanakah perlaksanaan meletakkan SPR di bawah pengawasan Parlimen.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: