MP Kuala Terengganu: Soalan Dewan Rakyat 26 Jun – 18 Julai 2013

MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL PERTAMA, DEWAN RAKYAT KE 13 PADA 24 JUN HINGGA 18 JULAI 2013

SOALAN JAWAB LISAN
1. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MENYATAKAN APAKAH LAPANGAN TERBANG KUALA TERENGGANU PINTU MASUK (GATEWAY) ANTARABANGSA KE PANTAI TIMUR YANG DI KENALPASTI OLEH KERAJAAN MALAYSIA UNTUK MENGGALAKKAN PELANCONGAN PANTAI TIMUR ?

2. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI KERJA RAYA MENYATAKAN APAKAH POLISI RASMI KERAJAAN TENTANG PENGAWASAN-PENGAWASAN KERJA DI TAPAK PROJEK YANG DI KENDALIKAN OLAH PERUNDING SWASTA DI PANTAU OLEH WAKIL PERUNDING SWASTA ATAU KERAJAAN ?

3. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI KERJA RAYA MENYATAKAN HASIL SIASATAN OLEH KEMENTERIAN KERJA RAYA PADA 2009 TENTANG KERUNTUHAN BUMBUNG STADIUM SULTAN MIZAN SIAPAKAH PIHAK YANG BERTANGGUNG JAWAB ATAS TRAGEDI KERUNTUHAN TERSEBUT?

4. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR MENYATAKAN ADAKAH KAJIAN E.I.A (PENILAIAN IMPAK ALAM SEKITAR) DIJALANKAN UNTUK KERJA-KERJA PENAMBAKAN TANAH YANG SEDANG DI LAKSANAKAN (JUN 2013) DI SUNGAI TERENGGANU DI MUARA KUALA TERENGGANU DI BELAKANG KAMPUNG CINA ?

5. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI KERJA RAYA MENYATAKAN APAKAH LANGKAH-LANGKAH DAN TINDAKAN YANG TELAH DIAMBIL UNTUK MENGELAKKAN TRAGEDI-TRAGEDI KERUNTUHAN BEGITU BANYAK BANGUNAN-BANGUNAN PROJEK KERAJAAN DI TERENGGANU KEBELAKANGAN INI ?

6. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MENYATAKAN SEJAUH MANAKAH PIHAK KERAJAAN MENGGALAKKAN PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN TRADISI YANG TERTIB BERBANDING DENGAN PERSEMBAHAN-PERSEMBAHAN HIBURAN BARAT YANG TIDAK ADA KAITAN DENGAN TRADISI DAN BUDAYA TEMPATAN ?

SOALAN JAWAB BERTULIS
1. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MENYATAKAN BERAPAKAH PERUNTUKAN BAGI KERJA-KERJA PEMBORONG DAN BAYARAN PERUNDING PADA 2007 / 2008 UNTUK MEMBAIK PULIH / UBAH SUAI PASAR PAYANG DI KUALA TERENGGANU DAN ADAKAH KEMENTERIAN MENGIKTIRAF PASAR PAYANG SEBAGAI SALAH SATU DAYA TARIKAN UTAMA PELANCONGAN UNTUK TERENGGANU / MALAYSIA

2. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI KERJA RAYA MENYATAKAN SIAPAKAH JURUTERA BERTANGGUNG JAWAB REKABENTUK BUMBUNG STADIUM SULTAN MIZAN YANG RUNTUH PADA TAHUN 2009 DAN APAKAH LANGKAH-LANGKAH YANG DIAMBIL BAGI MEMASTIKAN INSIDEN SEPERTI ITU TIDAK BERULANG MEMANDANGKAN BUMBUNG KEDUA RUNTUH PULA PADA 20HB FEBRUARI 2013?

3. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI KERJA RAYA MENYATAKAN ADAKAH PEMBORONG KOREA – SOWON CONSTRUCTION YANG MEMBINA BUMBUNG STADIUM SULTAN MIZAN YANG RUNTUH PADA 2009 BERDAFTAR DENGAN C.I.D.B. DAN ADAKAH PEMBORONG YANG MEMBUKA BUMBUNG KEDUA YANG RUNTUH PADA FEBRUARI 2013 BERDAFTAR DENGAN C.I.D.B. SEBELUM MEREKA DILANTIK?

4. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI KERJA RAYA MENYATAKAN BERAPAKAH KOS PEMBINAAN SEMASA LEBUH RAYA PERSEKUTUAN KUANTAN KE KUALA TERENGGANU DAN APAKAH KOS ASALNYA SERTA SEBAB-SEBAB KELAMBATAN SIAPNYA PROJEK SERTA JANGKAAN SIAP SEMASA KESELURUHANNYA?

5. RAJA DATO’ KAMARUL BAHRIN SHAH BIN RAJA AHMAD BAHARUDDIN SHAH [ KUALA TERENGGANU ] MINTA MENTERI PENGANGKUTAN MENYATAKAN APAKAH KOS KESELURUHANYA MEMBINA LAPANGAN TERBANG SULTAN MAHMUD KUALA TERENGGANU YANG MEMPUNYAI KEMUDAHAN IMIGRESEN DAN KASTAM DAN MENGAPAKAH TIADA PENERBANGAN ANTARABANGSA KE LAPANGAN TERBANG TERSEBUT SETELAH BEGITU LAMA BEROPERASI ?

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: