MP Marang: Soalan Dewan Rakyat 26 Jun – 18 Julai 2013

MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL PERTAMA, DEWAN RAKYAT KE 13 PADA 24 JUN HINGGA 18 JULAI 2013

Pertanyaan Jawab Lisan

1 Julai 2013
1. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI untuk menyatakan, mengapakah tidak dipanggil Sidang Khas Parlimen bagi membincangkan isu Pencerobohan Lahad Datu ketika kejadian itu sedang berlaku pada bulan Mac 2013 yang lalu?

2 Julai 2013
2. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta MENTERI KEWANGAN I untuk menyatakan, adakah kerajaan berhasrat untuk mengkaji dan melaksanakan sistem percukaian berasaskan sistem Islam di Malaysia yang terbukti lebih adil dan saksama?

3 Julai 2013
3. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI untuk menyatakan, apakah status pembayaran Wang Pajakan (Cession Money) kepada waris Kesultanan Sulu sehingga hari ini?

4. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan, mengapa Malaysia tidak mengambil langkah-langkah yang berkesan bagi menyelesaikan tragedi pembunuhan beramai-ramai etnik Rohingya di Myanmar?

8 Julai 2013
5. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI untuk menyatakan, apakah status sebenar lawatan beliau ke Gaza, Palestin, pada bulan Januari 2013 yang lalu, sama ada lawatan sosial (kemanusiaan) atau lawatan rasmi kerajaan, dan apakah hasil daripada lawatan tersebut?

9 Julai 2013
6. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta MENTERI PENDIDIKAN I untuk menyatakan, apakah langkah-langkah yang diambil oleh kementerian untuk mengurangkan bebanan kerja guru akibat pelaksanaan Sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)?

10 Julai 2013
7. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan, apakah bentuk sumbangan kerajaan Malaysia terhadap Yayasan Pembangunan Pondok 1 Malaysia (YPP1M) dan halatuju sebenar penubuhan yayasan tersebut?

15 Julai 2013
8. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan adakah GST yang bakal dilaksanakan nanti akan mengenakan liputan yang lebih meluas terhadap barang dan perkhidmatan dari amalan semasa ?. Jika benar, tidakkah ini akan lebih memberi kesan terhadap kenaikan barang/ inflasi ?

16 Julai 2013
9. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan jumlah nilaian dalam Ringgit Malaysia (RM) terhadap semua janji projek pembangunan dan peruntukan-peruntukan tunai lainnya yang diberi oleh pihak kerajaan sepanjang tempoh Pilihan Raya Umum 13, iaitu bermula dari tempoh pembubaran parlimen hingga ke hari mengundi.

10. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan apakah hasilan kajian yang telah dilakukan oleh Jawatankuasa Pembaharuan Undang-Undang Malaysia sejak tahun 2010 hingga 2012.

Pertanyaan Jawab Bertulis
11. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menerangkan langkah-langkah awal kerajaan selepas Pilihanraya Umum Ke-13 untuk meningkatkan ketelusan dan akauntabiliti terhadap institusi berkepentingan awam.

12. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan perkembangan terkini proses untuk mewujudkan National Human Rights Action Plan (NHRAP) di Malaysia.

13. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta MENTERI LUAR NEGERI menyatakan peranan yang telah dimainkan oleh kerajaan dalam membantu menyelesaikan konflik ketegangan di Syria.

14. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan justifikasi keinginan pengurusan Tabung Haji untuk membeli bangunan pejabat komersial di London sebagai aset pelaburan hartanah.

15. Dato’ Seri Abdul Hadi Awang [ Marang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan impak Skim Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA) terhadap kestabilan kewangan dan pasaran harta tanah pada tahun 2012 dan unjurannya pada tahun 2013.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: