MP Rantau Panjang: Soalan Dewan Rakyat 26 Jun – 18 Julai 2013

MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL PERTAMA, PARLIMEN KETIGA BELAS 24 Jun – 18 Julai 2013

Soalan Jawab Lisan
1. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI KEWANGAN menyata kedudukan terkini tentang tuntutan Royalti Petrolium untuk rakyat negeri Kelantan seperti mana termaktub dalam Akta Pembangunan Petrolium 1975?. Bilakah pembayaran tunai melebihi 20% yang dijanjikan dalam manifesto BN kepada negeri Kelantan dan negeri-negeri yang layak akan diberikan?

2. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta PERDANA MENTERI menyatakan tentang pembinaan lebuh raya yang menghubungkan Kuala Krai ke Kota Bharu sebagaimana yang termaktub dalam tujuh janji BN untuk Rakyat negeri Kelantan. Bilakah semua janji-janji akan ditepati?

3. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI KESIHATAN menjelaskan tetang keperluan logistik yang tidak mencukupi di hospital daerah dan kemudahan untuk perkhidmatan kesihatan yang melibatkan kawasan pendalaman seperti kawasan orang asli?

4. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta PERDANA MENTERI menjelaskan berapakah kos yang telah digunakan oleh Kerajaan sepanjang tempoh pilihan raya Ke-13 yang lalu?

5. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta PERDANA MENTERI menjelaskan tentang Kos dakwat kekal yang telah digunakan dalam pilihanraya ke-13 yang lalu dan kenapa dakwat yang digunakan mudah luntur?.

6. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang) minta PERDANA MENTERI menjelaskan kenapa Suruhanjaya Pilihan Raya tidak diletakkan di bawah Parlimen bukan dibawah Jabatan Perdana Menteri supaya SPR lebih telus dan adil?.

7. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI KEWANGAN menjelaskan jumlah terkini hutang Negara termasuk hutang dalam negeri dan jumlah hutang luar Negara?

8. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI PERTANIAN menjelaskan kerugian yang ditanggung oleh kerajaan hasil kegagalan projek NFC, dan setakat ini berapakan bayaran ganti rugi yang telah dikembalikan kepada kerajaan oleh pihak yang terbabit.

9. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI PERTAHANAN menjelaskan tentang kos yang ditanggung oleh kerajaan setakat ini dalam menangani isu pencerobohan di Lahat Datu?. Berapakah orang yang terkorban dan kerugian harta benda yang terlibat?

10 Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI PENERANGAN menjelaskan tentang pengunaan media yang berat sebelah sepanjang kempen pilihanraya yang ke-13?

Soalan Bagi Jawapan Bertulis
1. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta PERDANA MENTERI menjelasakan tentang perancangan kerajaan untuk pembangunan di Parlimen Rantau Panjang untuk lima tahun akan datang?. Bilakah tebatan banjir akan dibina sepanjang sungai Golok?

2. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta PERDANA MENTERI menjelaskan tentang perlaksanaan projek melalui JPP di Parlimen Rantau Panjang bagi tahun 2008-2013 serta jumlah peruntukan, nama-nama syarikat yang mendapat tender dan jenis-jenis projek yang telah dilaksanakan sepanjang tempoh tersebut?

3. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI LUAR BANDAR menjelaskan tentang projek jalan-jalan kampong yang rosak akibat banjir serta lampu jalan yang tidak mencukupi yang membahayakan pengguna pada waktu malam. Berapakah peruntukan yang disediakan oleh kerajaan untuk isu ini dalam parlimen Rantau Panjang bagi tahun 2013-2015?

4. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta PERDANA MENTERI menjelaskan berapakah jumlah keseluruhan pengundi yang berdaftar di seluruh Negara dalam PRU yang ke-13, jumlah pengundi yang keluar mengundi, jumlah pengundi wanita, jumlah pengundi muda mengikut umur, jumlah pengundi luar Negara, jumlah pengundi awal, jumlah pengundi pos dan jumlah yang tidak keluar mengundi?.

5. Siti Zailah binti Mohd Yusoff [ Rantau Panjang ] minta MENTERI PEMBANGUNAN WANITA DAN MASYARAKAT menjelaskan tentang jumlah kanak-kanak yang didera daripada tahun 2008-2012, jumlah kes penceraian dalam tempoh yang sama, jumlah kes rogol, jumlah kes kelahiran anak luar nikah, jumlah kes keganasan rumah tangga, jumlah keluarga miskin tegar dalam tempoh yang sama?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: