MP Sepang: Soalan Dewan Rakyat 26 Jun – 18 Julai 2013

MESYUARAT PERTAMA, PENGGAL PERTAMA, DEWAN RAKYAT KE 13 PADA 24 JUN HINGGA 18 JULAI 2013

Pertanyaan Jawab Lisan
1. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Kesihatan menyatakan tapak bagi pembinaan Hospital Sepang telah diluluskan di Bandar Baru Salak Tinggi, kenapakah sehingga kini pembinaannya masih belum dilakukan.

2. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Kewangan menyatakan adakah kerajaan bersedia mengkaji semula pemberian pampasan kepada para peneroka awal seraiami 24 orang di Rancangan Tanah Belia (RTB) Kampung Labu, Lanjut, Sepang yang hanya diberikan pampasan RM20,000.00 seekar apabila hartanah yang mereka teroka dari hutan belantara sejak 1975 diambil untuk projek KLIA pada tahun 1995?

3. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan:
a. bilakah kerajaan akan menubuhkan sebuah Kementerian khusus untuk Petroleum dan Mineral Negara bagi mengekang kuasa yang terlalu luas diberikan kepada Perdana Menteri di bawah Akta Pembangunan Petroleum 1974 (Akta 144).
b. Adakah peruntukkan dalam Aktar 144 masih relevan dengan persekitaran ekonomi dan ekosistem dunia perniagaan antarabagnsa masa kini.

4. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan:
a. Mengapakah pendakwaan politik terus dilakukan ke atas musuh politik Barisan Nasional di bawah Akta Hasun 1948 dalam keadaan Perdana Menteri telah berjanji akan menghapuskan Akta warisan penjajah tersebut.
b. Adakah kerajaan bersedia menarik balik semula semua pendakwaan ke atas mana-mana individu di bawah akta tersebut.

5. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan:
a. Berapakah kos keseluruhan yang dibelanjakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi menyediakan dakwat yang digunakan ke atas jari pengundi dalam pilihanraya umum ke 13 yang lalu.
b. Syarikat manakah yang diberi kontrak untuk menyediakan dakwat tersebut.

6. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan Adakah Kerajaan sedia mempertimbangkan 13 haribulan Mei setiap tahun dijadikan sebagai Hari Perpaduan supaya tragedi 13 Mei tidak terus menerus dipermainkan secara tidak bertanggungjawab oleh Barisan Nasional bagi mewujudkan ketakutan di kalangan rakyat.

7. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan:
a. Berapa banyak projek yang telah diumumkan dan diluluskan oleh Perdana Menteri Kerajaan Sementara selepas Parlimen dibubarkan.
b. Berapa banyak kos yang dibelanjakan oleh Kerajaan bagi menyediakan pengiklanan 1Malaysia melalui ‘billboard’ di semua lebuhraya.

8. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan adakah pihak Polis telah menyaiasat pendedahan Peguam Americk Singh Sidhu pada 16 Mac 2013 di Mesyuarat Agung Majlis Peguam yang menyatakan Peguam Cecil Abraham mengakui kepada Americk bahawa Perdana Menteri telah meminta beliau menyediakan Akuan Bersumpah palsu mendiang P. Balasubramaniam.

9. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan adakah SPRM telah menyiasat pendedahan Nielsen Media Research bahawa Barisan Nasional dan Pejabat Perdana Menteri telah belanjakan RM 73 juta hanya untuk pengiklanan bagi kempen pilihanraya umum ke 13 yang lalu.

10. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Pengangkutan menyatakan
a. berapa jumlah saman Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang telah dikeluarkan sejak ia mula dikuatkuasakan.
b. Berapa jumlah bayaran yang telah dibayar kepada syarikat pengendali saman AES, iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd dari kutipan saman AES tersebut.

PERTANYAAN JAWAB BERTULIS
11. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan
a. berapa jumlah akhbar Harakah yang telah dirampas oleh pihak KDN pada sekitar akhir bulan Mei 2013 lalu.
b. Mengapa pihak KDN masih terus merampas akhbar Harakah meskipun akhbar tersebut diberikan permit penerbitan oleh Kementerian.

12. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Kewangan menyatakan:
a. berapa jumlah Hasil (Wang) yang diperolehi oleh Kerajaan setiap tahun daripada pelesenan dan cukai dari perniagaan perjudian di negara ini.
b. adakah Kerajaan menubuhkan mana-mana badan bagi memantau hasil perjudian tersebut tidak dibelanjakan bagi kegunaan orang-orang ataua institusi Islam.

13. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Sumber Manusia menyatakan adakah kerajaan pernah bercadang atau meminta Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) menghentikan hidangan arak kepada para penumpang bagi menghormati para pramugara dan pramugari beragama Islam yang dipaksa melakukan perkara tersebut.

14. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Perdana Menteri menyatakan Adakah Kerajaan bersedia untuk mentakwimkan tarikh Pilihanraya Umum seperti yang dilakukan oleh negara-negara maju seperti Australia bagi memberi peluang sama rata parti-parti yang bertanding membuat persiapan dengan sempurna.

15. Tuan Mohamed Hanipa Maidin [ Sepang ] minta Menteri Pelancongan dan Kebudayaan menyatakan mengapa sehingga kini Pantai Batu Laut dan persekitarannya masih daif dan tidak mempunyai kemudahan infrastruktur yang baik dan lengkap sedangkan setiap tahun, dua atau tiga kali Pantai Batu Laut menjadi tuan rumah kepada Pertandingan Perahu Layar Antarabangsa.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: