MP PAS Sepang Kemuka Usul Bahas Isu Pendakwaan Terpilih Di Bawah Akta Hasutan

27 Jun 2013 – USUL MENANGGUHKAN MESYUARAT DI BAWAH PERATURAN MESYUARAT 18 (1) dan (2) jika dibenarkan Speaker Dewan Rakyat.

Usul di bawah Peraturan Majlis Mesyuarat 18(1) dan (2). Dengan ini diberi notis bahawa saya akan mengusulkan supaya mesyuarat ini ditangguhkan untuk membincangkan usul yang melibatkan perkara tertentu, berkepentingan ramai dan perlu disegerakan.

PENERUSAN PENDAKWAAN TERPILIH DI BAWAH AKTA HASUTAN 1948 YANG DIJANJIKAN UNTUK DIGANTI DENGAN AKTA KEHARMONIAN NASIONAL

Bahawa saya, Mohamed Hanipa bin Maidin, Ahli Dewan Rakyat bagi kawasan Sepang mohon mencadangkan bahawa Majlis ini hendaklah ditangguhkan mengikut Perkara 18(1), Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat bagi membolehkan Dewan yang mulia ini merunding isu Pendakwaan Terpilih di Bawah Akta Hasutan 1948 yang dikenakan kepada pihak Pembangkang khususnya Pakatan Rakyat.

Tan Sri Yang Di-pertua
Isu ini adalah perkara tertentu kerana mutakhir ini Pemimpin dan mereka yang pro Pakatan Rakyat ditangkap, disiasat dan didakwa dibawah Akta Hasutan 1948, antaranya terbaru Dato’ Husam Musa, Naib Presiden PAS, Dato’ Tamrin Ghaffar, Aktivis NGO Haris Ibrahim, Aktivis Mahasiswa Adam Adli, Safwan Anang yang kritikal kepada BN ditangkap dan didakwa, telah menimbulkan kekeliruan dan keraguan di kalangan rakyat Malaysia tentang niat dan kesungguhan Kerajaan mengotakan Janji Ditepati untuk memansuhkan Akta tersebut diganti dengan Akta Keharmonian Nasional.

Lebih malang lagi bila pemimpin Umno/BN dan mereka yang pro kepada BN seperti PERKASA yang membuat kenyataan berkecenderungan menghasut melibatkan isu-isu perkauman dan sensitiviti agama (seperti Kenyataan Presiden Perkasa yang ingin membakar Bible, Kenyataan Zulkifli Nordin memperlekehkan kepercayaan Penganut Agama Hindu, Kenyataan Tun Dr Mahathir yang mendakwa YB Lim Kit Siang Rasis) di bawah akta ini tidak ditangkap, disiasat, jauh sekali didakwa di mahkamah.

Perkara ini melibatkan kepentingan ramai kerana meskipun kerajaan BN telah berjanji untuk menghapuskan Akta Hasutan yang merupakan undang-undang warisan penjajah, tetapi masih ramai lagi rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa kaum dan agama terdedah kepada pendakwaan di bawah akta ini sekaligus meranapkan ‘legitimate expectation’ mereka untuk tidak didakwa di bawah akta ini.

Perkara ini perlu disegerakan kerana sehingga kini tidak Nampak akta ini akan dihapuskan sepertimana janji yang dibuat oleh Kerajaan BN sedangkan dalam masa yang sama banyak pemimpin Pakatan Rakyat dan rakyat yang kritikal kepada Kerajaan BN terus menerus didakwa di bawah akta ini.

Sekian,

Yang benar,

Mohamed Hanipa Maidin
Ahli Dewan Rakyat, Sepang

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: